Recept: Pasta ai Funghi

Een recept dat goed is voor je hormoonbalans én waar je het hele jaar door van kunt genieten: Pasta ai Funghi. Een glutenvrije en vegan variant, boordevol goede voedingsstoffen die bijdragen aan het in balans brengen van je hormonen. Zeker de moeite waard om ook eens te lezen waaróm die ingrediënten dan zo goed voor je zijn, dat maakt dat je er nog meer van geniet ;-). Kun je niet wachten om aan deze Pasta ai Funghi te beginnen? Scrol dan door naar de ingrediëntenlijst en bereidingswijze onderaan deze blog. 

Gezond met paddenstoelen

Pasta ai Funghi, oftewel: pasta met paddenstoelen. En dat laatste maakt dat je dit recept met een gerust hart aan je lievelingsgerechten toe kunt voegen, want paddenstoelen zitten vol goede voedingsstoffen. Ze zijn een booster voor je gezondheid en je hormoonbalans! Ze bevatten weinig calorieën en vetten, zijn daarentegen juist rijk aan antioxidanten, verschillende vitamines, foliumzuur en ook mineralen, zoals koper, fosfor, selenium en kalium. Verder bevatten ze eiwitten en goede plantaardige voedingsvezels. Kortom: goed voor je gezondheid! Wat dat concreet betekent? Paddenstoelen versterken je immuunsysteem, verhogen je energieniveau, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, ontgiften je lever en verbeteren je neurologisch systeem. En dat is nog maar een tipje van de sluier, want het is niet voor niets dat paddenstoelen in Azië medicinaal worden gebruikt: sommige soorten hebben een hele heilzame en geneeskrachtige werking. 

Hormoonproof koken

Een recept waarmee je hormoonproof kunt koken en dan ook nog eens makkelijk en snel! Met dit recept heb je met een half uur een overheerlijke maaltijd op tafel staan. Waarom dit recept zo geschikt is voor het in balans brengen (en houden) van je hormonen? Behalve de gezonde voedingsstoffen van onder andere de paddenstoelen, is het recept ook glutenvrij en zonder zuivel. Misschien wel de twee belangrijke pijlers bij hormoonproof eten.

Gezonde smaakmaker

Verder wordt er als smaakmaker én gezonde toevoeging het kruid peterselie gebruikt. Een kruid met opnieuw veel vitamines en mineralen! Het werkt voornamelijk vochtafdrijvend en ontstekingsremmend. Daarnaast ondersteunt het de spijsvertering en onderdrukt het een overspannen immuunsysteem. Ook helpt peterselie om zware metalen (die voor ernstige klachten kunnen zorgen!) uit je lichaam te halen.

En nog een leuk extraatje: peterselie werkt heel goed voor een frisse adem!

Paddenstoelen verlagen oestrogeengehalte

Oestrogeen is een natuurlijk hormoon dat o.a. een belangrijke rol speelt bij de vrouwelijke vruchtbaarheid. Echter, bij een teveel aan oestrogeen (ook wel oestrogeendominantie genoemd) ontstaat er een hormonale disbalans die zorgt voor vervelende klachten. In dat geval is het extra goed om paddenstoelen te eten. Paddenstoelen bevatten namelijk een stofje dat het enzym aromatase blokkeert. Dat enzym zorgt ervoor dat bij vrouwen het hormoon progesteron wordt omgezet in oestrogeen. Bij mannen gebeurt dat met het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Door meer paddenstoelen te eten kun je dat proces tegengaan en zo de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam verminderen. 

Zo maak je deze Pasta ai Funghi

Klaar om aan de slag te gaan? Wees wel gewaarschuwd: dit is een recept dat je vaker wilt maken. Je kunt zelf kiezen wat voor mix van paddenstoelen je wilt gebruiken. Ik gebruik als basis altijd de kastanjechampignon, zodat je een lekkere bite houdt. Ook voeg ik standaard shiitake toe, die in de top van meest geneeskrachtige paddenstoelen staat. 

Ingrediënten voor 4 personen
HoeveelheidIngrediënt
400 gramGlutenvrije pasta (bijvoorbeeld AH linzenpasta)
600 gramGemengde paddenstoelen naar keuze
250 mlPlantaardige kookroom
2Uien
2 Knoflooktenen
15 gramVerse peterselie
2 tlBouillonpoeder
2 elEdelgistvlokken
2 tlMaizena (of ander bindmiddel)
Boter of olie
Evt. peper en zout
Bereidingswijze
 1. Lees alvast alle stappen van het recept door.
 2. Borstel de paddenstoelen schoon (of veeg schoon met een theedoek) en snij of scheur in stukjes. 
 3. Laat de boter of olie heet worden. Hoe heter, hoe beter! Maar gebruik niet teveel, want paddenstoelen zuigen een teveel aan olie op en dat willen we natuurlijk niet hebben.
 4. Bak de paddenstoelen in 5-10 minuten gaar. Doe dat in 2 of 3 gedeeltes, want als ze geen ruimte hebben, verliezen ze vocht en gaan ze stoven i.p.v. bruin bakken. De baktijd kan per type paddenstoel verschillen. Houd de gebakken paddenstoelen apart.
 5. Kook ondertussen alvast je pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. 
 6. Snipper vervolgens de ui fijn en fruit die -al roerend- 3 tot 5 minuten op laag vuur. 
 7. Snij de knoflook fijn, voeg toe en laat het geheel nog 2 minuten fruiten. 
 8. Voeg de kookroom en bouillonpoeder toe en breng aan de kook. 
 9. Voeg de gebakken paddenstoelen toe, roer goed door en laat op zacht vuur doorpruttelen. Vind je de saus niet dik genoeg, dan kun je eventueel maizena of aardappelzetmeel toevoegen (meng dit altijd van tevoren met water, anders krijg je klonten!)
 10. Snij de peterselie fijn en voeg toe aan de saus.
 11. Giet de pasta af en voeg toe aan de saus, roer het geheel goed door.
 12. Zet het vuur uit en voeg de edelgistvlokken en evt. wat peper en zout toe. 
 13. Opscheppen en genieten maar, eet smakelijk!

Liefs,
Froukje

Ik ben benieuwd wat je van het recept vindt! Deel je een foto op Instagram, vergeet dan niet om @FROULIJK te taggen of #receptvanfroulijk te gebruiken.