Ben jij klaar om samen op Hormoon Avontuur te gaan?

Moeheid, stemmingswisselingen, problemen met je gewicht, haaruitval, een te heftige of juist uitblijvende menstruatie… Ik heb het over hormonale disbalans. De lijst van klachten is ellenlang en de symptomen zijn voor elke vrouw verschillend. Maar wat voor iedereen volgens mij wél hetzelfde is, is het algehele gevoel van “Ik ben niet de energieke vrouw die er diep van binnen wel zit.” Heb jij net als ik het vermoeden dat hormonen daar een rol in spelen? Ik wil erachter komen hoe het precies zit, dus vandaag start ik met mijn zoektocht. En ik hoop dat jij met me meedoet, want ik gun jou ook een energiek en gelukkig leven. Laten we samen aan het grote Hormoon Avontuur beginnen!

“Lieverd, ik heb last van mijn hormonen”

“Sorry lieverd, let maar niet op mij. Ik heb last van mijn hormonen.” Zulke zinnen passeerden regelmatig de revue. Ik wist intuïtief dat ik last had van mijn hormonen, maar leg dat maar eens aan je man uit ;-). Omdat ik geen idee had wat hormonen eigenlijk zijn en wat ze doen, besloot ik het wereldwijde web in te duiken. En daarmee vielen heel wat puzzelstukjes op hun plek! Tegelijkertijd ontstonden er ook heel veel vragen, want al met al is het vrij ingewikkelde kost. Kortom, de échte zoektocht moet eigenlijk nog beginnen. En daar neem ik je via mijn blogs graag in mee.

Weet jij wat hormonen zijn?

Inmiddels weet ik dat hormonen stofjes in het lichaam zijn die heel veel belangrijke processen aansturen. Zo belangrijk, dat ik het persoonlijk niet slim vind dat we het altijd maar over de overkoepelende term ‘hormonen’ hebben. Want elk hormoon – en dat zijn er vele tientallen – heeft zijn eigen specifieke functie. En het zou me niks verbazen als de wetenschap ze ook nog niet allemaal kent, want waarom zouden we ruim 2000 jaar ontdekkingen hebben gedaan en nu opeens wél alles weten? Als je vervolgens bedenkt hoe ontzettend wonderlijk en complex het lichaam in elkaar zit, dan lijkt het me belangrijk om ook te weten wat al die ‘losse’ stofjes doen.

Dit wil ik ontdekken over hormonen

Ik mag dan een ervaringsdeskundige zijn op het gebied van hormoon issues, qua kennis ben ik nog een echte leek! Aangezien ik toch ergens moet beginnen, zijn dit de dingen die ik op mijn Hormoon Avontuur allereerst wil onderzoeken:

  • Wat zijn hormonen en hoe werken ze?
  • Wat zijn de belangrijkste hormonen voor vrouwen?
  • Wat zijn hormoonverstoorders?
  • Hoe kan ik een hormonale disbalans herstellen?
  • Wat is de beste leefstijl voor een goede hormoonbalans?

Tijdens mijn zoektocht zullen er vast meer grote vragen opborrelen, maar dit lijkt me een goede start. Ik hoop je gauw meer te kunnen leren, lieve vrouw!

Liefs,
Froukje